skip to Main Content
Ouderen Zijn Vaker Slachtoffer Van Woningovervallen

Ouderen zijn vaker slachtoffer van woningovervallen

Hoe vergroten we de weerbaarheid van ouderen?

Door de coronacrisis is het aantal woningovervallen in Nederland flink gedaald. Toch komt het helaas nog regelmatig voor dat er een woningoverval plaatsvindt. Vooral ouderen zijn hier vaak het slachtoffer van. Dat is vervelend, zeker omdat goede camerabewaking voor thuis de weerbaarheid van ouderen tegen criminaliteit al flink kan vergroten. In dit blog vertelt huisontruiming senioren u meer over hoe een overval bij senioren voorkomen kan worden.

Topprioriteit voor aanpak woningovervallen bij ouderen

Het aantal woningovervallen bij ouderen ligt inmiddels al een hele tijd op gemiddeld 100 per jaar. De Nederlandse politie heeft van de aanpak van woningovervallen bij ouderen een topprioriteit gemaakt. Ouderen zijn helaas kwetsbaar voor een woningoverval en opvallend genoeg wordt er vaak buitensporig geweld gebruikt bij dit soort overvallen. Volgens de politie maken ouderen te weinig gebruik van preventiemiddelen en zijn ze in sommige gevallen ook te goedgelovig.

Tips om een woningoverval te voorkomen

Natuurlijk wilt u voorkomen dat u of een van uw dierbaren te maken krijgt met een woningoverval. U kunt hiervoor de volgende preventieve maatregelen toepassen:

  • Laat niet zomaar ramen of deuren openstaan
  • Laat geen vreemden binnen in uw woning
  • Staat er een onbekende voor de deur? Maak dan gebruik van een stevige kierstandhouder
  • Bewaar zo min mogelijk waardevolle spullen in uw woning
  • Vertel niet tegen vreemden dat u waardevolle spullen in huis heeft en waar u deze heeft verstopt
  • Beveilig uw woning met goed hang- en sluitwerk en camera’s
  • Maak gebruik van een paniekknop

De politie en de ouderenbond roepen senioren op om alert te blijven, want deze groep blijft kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit.

Back To Top