skip to Main Content

Wat te doen bij een huisontruiming na een overlijden

Tips bij een ontruiming na overlijden

Een woning ontruimen van een overleden dierbare voelt als een tweede uitvaart; het is een zeer emotionele gebeurtenis. Je bent net je dierbare verloren, hebt veel voor de uitvaart geregeld en dan komt de ontruiming er ook nog bij. Het is veel werk en roept ook nog eens emoties op. Om je te helpen, geven wij je nuttige tips om een ontruiming na overlijden prettig te laten verlopen.

Tip 1: Blijf zorgvuldig

Na het overlijden van je dierbare breekt een emotionele tijd aan die je veel energie kost. Toch is het raadzaam om bij de ontruiming zorgvuldig te blijven. Neem dus geen overhaaste beslissingen waar je in de toekomst spijt van kunt krijgen. Controleer alle kasten en dozen en gooi niets weg zonder dat je het gezien hebt.

Tip 2: Spullen met emotionele waarde

Voorkom dat je spullen met emotionele waarde weggooit, zoals trouwboekjes, krantenknipsels, brieven en foto’s. De kans is groot dat deze spullen weinig geld opbrengen, maar voor jou en je familie hebben ze een grote emotionele waarde. Zorg ervoor dat je al deze spullen verzamelt en op een andere locatie bewaart.

Tip 3: Verzamel alle belangrijke documenten

Voordat je begint met de ontruiming is het een aanrader om alle belangrijke documenten te verzamelen. Maak van tevoren een lijst van de papieren die je nodig hebt. Hierbij kan je denken aan een koopcontract of huurovereenkomst, een testament, een verzekeringspolis en bankgegevens.

Tip 4: Taxeer de waarde van bijzondere stukken

Het is natuurlijk erg makkelijk om alle spullen in één keer te laten afvoeren door een ontruimingsbedrijf. Echter, dit kan ervoor zorgen dat je veel geld misloopt of unieke erfstukken weggooit. Vraag dan ook aan een taxateur om bepaalde spullen, zoals een schilderij, een bijzonder meubelstuk of oud serviesgoed te bekijken. Als je weet wat de waarde is, kun je beslissen om iets weg te doen of te houden.

Tip 5: Geef de spullen niet weg

Familieleden hebben als eerste recht op de spullen van je dierbare. Schrijf dus op wie wat wil en verdeel het daarna. Je voorkomt dan veel stress en ruzie.

Tip 6: Zorg voor extra hulp

Een ontruiming na overlijden is een verdrietige gebeurtenis. Het is dan ook verstandig om extra hulp in te schakelen. Samen met andere familieleden kun je beslissingen nemen over wat weg moet en wat niet. Roep ook extra hulp in om het zware werk te doen, bijvoorbeeld het verslepen van de meubels. Zo kan je een ontruimingsbedrijf inschakelen om de zware taken uit te voeren.

Tip 7: Schakel een ontruimingsbedrijf in

Het huis ontruimen van een overleden dierbare is een emotionele belasting. Bovendien kan het zeer stressvol zijn. Een ontruimingsbedrijf helpt je bij de ontruiming na overlijden. De ervaren verhuizers helpen je tijdens het leeghalen van de woning. Zij gaan respectvol met je om en hebben begrip voor je. De ontruimers vervoeren de spullen in één keer veilig naar de locatie(s). Zij zorgen ervoor dat de woningontruiming snel en probleemloos geregeld is.

Back To Top